404 - sida del av sökmotoroptimering

Bra webbutvecklare har egna knep vid sökmotoroptimering av en hemsida, som byggts upp genom erfarenhet. Det finns lika många knep som det finns regler. En konkret sak som du bör känna till tar vi upp i denna artikel.

Har du ställt in din server så att den skickar tillbaka felmeddelande till användaren och sökmotorrobotarna vid felaktig sökning eller om sidan användaren söker efter inte är tillgänglig?

Om inte så kan detta leda till att din webbplats får sämre placering och rankas ner. Webbservern ska skickar tillbaka HTTP-stuskod när en efterfrågad sida inte hittas. Om du har en hemsida och tillgång till din server rekommenderar vi att du skapar en anpassad 404-sida. En 404-sida är vad användare ser när de försöker nå en sida som inte finns på webbplatsen eftersom de förmodligen har:

  1. Klickat på en felaktig länk
  2. Angivit fel webbadress
  3. Sidan har tagits bort

Skapa användbara 404-sidor. En bra 404-sida hjälper folk att hitta den information de söker, liksom annat användbart innehåll, och uppmuntrar dem att fortsätta utforska webbplatsen. Den här artikeln innehåller riktlinjer för hur du bör skapa innehållet på en anpassad 404-sida. 

  • Våra webbpaket innehåller givetvis en 404 anpassad sida. Läs mer om våra - webbpaket.

Du bör se till att webbservern returnerar en 404-statuskod till användare och sökrobotar, så att din anpassade 404-sida inte indexeras av misstag. Eftersom en 404-sida också kan vara en standard-HTML-sida kan den anpassas på vilket sätt som helst.

Här är några förslag på hur du skapar en effektiv 404-sida som håller kvar besökare på webbplatsen och hjälper dem hitta den information de söker:

  1. Berätta klart och tydligt för besökarna att sidan de söker inte går att hitta. 
  2. Använd ett vänligt och inbjudande språk. 
  3. Se till att 404-sidan har samma utseende (och navigering) som resten av webbplatsen. 
  4. Det kan vara bra att lägga till länkar till de mest populära artiklarna eller posterna, samt en länk till webbplatsens startsida. 
  5. Det kan vara bra att ge användare möjlighet att anmäla en felaktig länk. 

Oavsett hur fin och användarvänlig din anpassade 404-sida är lär du inte vilja att den visas i Googles sökresultat. För att förhindra att 404-sidor indexeras av Google och andra sökmotorer bör du försäkra dig om att webbservern skickar tillbaka HTTP-statuskoden 404 när en saknad sida efterfrågas. Förbättra och bädda in en sökruta i din anpassade 404-sida och ge användarna information som hjälper dem hitta det de behöver.

  • Sist men inte minst tänk på att optimera 404 sidans storlek för en bra laddningstid!

Offertförfrågan

Required *