SEO - sökmotoroptimering

I nästkommande artiklar tar vi upp begreppet SEO med konkreta exempel, tips på vad du kan göra och vi förklarar hur våra system står sig på marknaden. Först lite grundinformation kring ämnet.

  • SEO  är en engelsk förkortning som står för Search Engine Optimization.

Det finns många grenar inom sökmotoroptimering. Webbutvecklare brukar ofta specialisera sig på vissa. Ett webbsystem kan optimeras tekniskt och innehållsmässigt. Det sistnämnda är någonting som de flesta kan lära sig och klarar av men det tar sin tid och man måste veta grunderna. Även detat är något vi tittar på när vi optimerar en hemsida. Målet är att få besökare att stanna på sidan, och sedan även återkomma. Vi använder analysverktyg och genom statistik fokuserar vi på delar som bör förbättras.

Nedan finns några saker som du kan titta närmare på när det gäller att förbättra hemsidans innehåll:

  • Om texten är välskriven: skriven på ett intressant och säljande sätt.
  • Textens nyckelord ska delas upp, beroende på hur viktig texten är, med hjälp av titlar. Titlar är  något som sökmotorerna gillar att titta på: <h1> till <h6>, dessa "head taggar" hjälper sökmotorn att avgöra hur viktig en text är.
  • Varje sida skall innehålla en h1 titel följt av h2, h3 osv. (h2, h3 titlar kan vara flera på en sida).
  • Titeln ska väcka intresse och sammanfatta innehållet men inte avslöja det. Alla "cliffhangers" vill man inte avslöja direkt.
  • Bilder man använder ska vara optimerade för Internet. Bilderna ska vara komprimerade till små filer. Med en 50 kb komprimerad jpg-fil kan man få rätt stora bilder med en bra skärpa. Här får man ofta överväga vad en bild har för funktion och om den är viktigare än det faktum att sidan kommer att laddas långsammare p.g.a den.
  • Bakgrundsbilder bör av ovanstående anledning undvikas. Man kan använda sig av mönster, små jpg-filer via CSS och ljuseffekter, och på så vis uppnå fina effekter. Bilderna bör vara som grädde på tårtan.
  • Bra är om man kan lägga ihop flera bilder till en. Om man har flera bilder på en och samma sida så kan man oftast göra en bild av dessa, och se till att de hamnar på samma position. Detta kan dock vara tidskrävande.

Idag är det viktigt med sökmotoroptimering när man vill marknadsföra sin webbplats. Framgångsrika företag anlitar därför professionella webbyråer för att försäkra sig om ett bra utgångsläge för hemsidan.

Tips och information för våra kunder med ny hemsida

I nästkommande artiklar gör vi relevanta experiment och förklarar sökmotoroptimering på ett lättbegripligt sätt med konkreta tips, hur du med enkla medel kan göra din nya hemsida mer synlig.

Offertförfrågan

Required *